Loma ja aurinko

Voiko kesäloma enää paremmin alkaa? Tai onko siinä nyt mitään hyvää, että lämpömittari näyttää sisällä 30,8 astetta ja ulkona auringossa sellaset vaatimattomat 48,9 astetta!

Eilen, ensimmäisenä lomapäivänäni, taisi ilmatieteenlaitoksen mukaan Turussa olla 30,4 astetta lämpöä – vähän turhan paljon kyllä! Tänään taitaa olla vielä enemmän ja mitä sääennustuksiin on uskomista niin loppuviikko senkun kuumenee…. Huh huh!

Statistiikkaa tilastohirmuille:

Vuoden lämpimin vuorokausi sattuu noin kuukausi Auringon korkeinta asemaa myöhemmin eli heinäkuun 20. päivän tienoille koko maassa. Kesän korkeimmat lämpötilat ovat Suomen manneralueilla 32-35 °C. Meren läheisyydessä ja saaristossa 30 °C:n ylittävät lämpötilat ovat erittäin harvinaisia; korkein Helsingissä havaittu lämpötila on 31,6 °C.

Suomen lämpöennätys vuodelta 1914 Suomen Turussa

Suomen lämpöennätys on vuodelta 1914, jolloin heinäkuun 9. päivänä useilla paikkakunnilla saavutettiin 35 °C:een raja (korkein arvo Turussa mitattu 35.9°C).

Hellepäiviä, jolloin vuorokauden maksimilämpötila ylittää 25°C, on Etelä- ja Keski-Suomen maa-alueilla keskimäärin 10-15 kesässä, Pohjois-Suomessa ja rannikoilla 5-10. Ukkospäiviä on termisen kesän kuluessa maan sisäosissa keskimäärin 8-14, rannikoilla ja Pohjois-Lapissa 4-8.

3 thoughts on “Loma ja aurinko

Comments are closed.