Hyvä Business

Valuuttakauppa on hyvä bisnes, jos sitä jaksaa harrastaa.

Jo taakse jäänyt sankarimatkaajan Kroatian reissulla piti paikalliset ostokset maksaa kunissa. No tokihan tämä sankarimatkaaja “osti” tulevaa paikallista valuuttaa kukkaroonsa, jottei nälkä vuoristoissa pääsisi yllättämään. Kunat ostettiin täältä kotimaasta valuuttakauppaa tekevästä yrityksestä. Kurssi oli parempi kuin paikallisissa rahalaitoksissa. Oikea valinta siis näin asiakkaan kannalta. Ei edes ylimääräisiä käsittely tms. maksuja.

Mutta tarkastellaanpa valuuttakauppaani leikkisästi numeroiden valossa.


Reissulla tuhraantui arvioitua vähemmän rahaa ja niinpa takaisin Suomeen kulkeutui iso nippu kuna-seteleitä. Yritimme vaihtaa kunat sikäläisellä lentokentällä euroiksi, mutta kyseistä “vaihtokauppaa” emme lopulta löytäneet. Tiedossa kun oli, että kurssi siellä parempi euroon nähden kuin täällä kotimaassamme. No, tietoisena kurssitappiosta toimme rahat siis takaisin kotimaahan ja vaihdoimme ne tänään tutuiksi euron seteleiksi.

Laskuissa käytetty EKP:n julkaisemat euron kurssit 25.7.2005 klo 15.15. Kunan arvo ei oleellisesti muuttunut sitten lähtöpäivän, jolloin myös euron kurssit tarkistin. 1 EUR = 7.2998 HRK

14/07/05
ostettu 3500,00 HRK, kurssilla 6,9784
maksoi   501,55 EUR
EKP:n kurssilla 3500 HRK maksaa 479,47 EUR

26/07/05
myyty    720,00 HRK
saatu     93,40 EUR
EKP:n kurssilla 720 HRK maksaa 98,63 EUR

Minulle siis tappiota - ja valuuttakaupalle voittoa – 14.7. suoritetusta ostosta 22,08 euroa. Ja vastaavasti kun minä toimin myyjänä, sain taas todeta tappioni. Tällä kertaa ostaja nettosi rahoistani 5,25 euroa. Yhteensä siis hävisin rahaleikissä 27,33 euroa. Siis rahaliikenteestäni maksoin noin 4,6% valuuttakurssihäviönä. Siis noin. Tuhannen euron liikevaihdossahan tuo tekisi siis jotain 46 euroa.

Jos ajatellaan, tai todetaan, että kyseisen rahanvaihtoyrityksen liikevaihto pyörii vaikka 2,5 miljardin luokassa vuosittain, niin voittoa tulee ihan vain puhtaasti valuuttakursseilla ilman muita kuluja sellaiset 115 miljoonaa euroa. Olettaen, että valuuttakurssihäviö asiakkalle pyörii aina siinä 4,6 prosentin luokassa. Tietysti kyseisestä tuotosta pitää vähentää erilaisia kuluja, kuten nyt vaikka vain henkilöstökulut. Mutta silti, mielestäni ihan hyvä bisnes, jossa oikeastaan myydään asiakkaille samaa tuotetta mitä samoilta asiakkailta ostetaan.

Taidan olla valinnut väärän alan…