tilastollinen totuus

Olen aina pitänyt Tieteen Kuvalehteä erinomaisena lukemisena – ns. laatulehtenä. Harmi vaan, että opus on niin pirun tyyris. Yksi erinomaisen hyvä puoli siinä taas on sisällön lisäksi. Vaikka käteen osuu vähän vanhempikin numero niin asia on aina yhtä mielenkiintoista eikä lehden “jutut” vanhene, ainakaan ihan äkkiä.

Tänään juutuin juttuun joka oli otsikoitu: “Yhtä suuria riskitekijöitä

Ei heti uskoisi – kummassa on suurempi tappavan tapaturman todennäköisyys, asua 150 vuotta ydinvoimalan lähellä vai ajaa pyörällä 15 km lenkki? No, Tieteen Kuvalehti kertoo, että tilastollinen todennäköisyys tappavaan tapaturmaan on molemmissa yhtä suuri. Niinpa, aika moni varmaan valitsisi pyörälenkin sen sijaan, että ottaisi nyt ydinvoimalan takapihalleen 150 vuodeksi!

Ihan yhtä suuri riski on myös kahdella lomapäivällä New Yorkissa ja 30 pullolla kevytkolaa… Yhtä tappavia ovat myös yksi röntgenkuvaus ja 1,4 poltettua savuketta. Ei heti uskoisi…

Lisää faktoja: Pelkäätkö uimista, tai pelkäsitkö uimista lapsena? Maailmassa neljänneksi yleisin kuolinsyy lapsilla on hukkumisonnettomuudet. Suomalaisten kuolinsyytilaston ylivoimainen ykkönen on keuhkokuume, influenssa tai keuhkoputkentulehdus. Toiseksi eniten meitä suomalaisia vie sinne toisaalle onnettomuudet kotona tai työpaikalla. Kolmanneksi yleisin kuolinsyy onkin sitten se suomalaisten perisynti – itsemurhat.

Ja suomalaisten TOP10:n lista jatkuu näin: Diabetes, liikenneonnettomuudet, suolitukos, bakteeri- tai loissairaus, murha tai tappo, dementia, aivokalvontulehdus.

Missä on syöpä – jokainenhan kai pelkää syöpää enemmän kuin mitään edellä mainituista? Peloilla ja tilastollisilla totuuksilla ei sitten taida olla mitään yhtäläisyyttä!